Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z oliwek jest o wiele zdrowsza niż tłuszcze zwierzęce (nie neguję tego – jednak co kilka lat pojawiają się kolejne „rewelacje” w kwestii odżywiania). Tłuszcze te są bogate w witaminy z grupy E oraz tłuszcze z grupy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe istotne dla funkcjonowania organizmu). Tłuszcze roślinne wpływają na nasz organizm na wiele [...]
[...] są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego; są odkładane w organizmie jako materiał zapasowy. [...]
[...] białka do celów budowy masy mięśniowej. Odżywki te rzeczywiście wykorzystywane są głównie w celu przyrostu masy ciała, niemniej z uwagi na kompleksowy i zbilansowany skład (witaminy, elektrolity i in.) są również chętnie stosowane jako uzupełnienie diety podstawowej w innych niż kulturystyka dyscyplinach sportu. Nowoczesne gainery wzbogacane są [...]
[...] obniżając tym samym odporność. Odpoczynek na świeżym powietrzu – pozwala na absorbowanie przez skórę promieni słonecznych niezbędnych do utrzymania na prawidłowym poziomie witaminy D, która gra kluczową rolę w kwestii odporności organizmu. Jeśli istnieje taka możliwość wskazane na regenerację jest również korzystanie z sauny, masaży i innych [...]
[...] witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W [...]
[...] nasze bydło, a następnie sprzedawaliśmy je do rzeźni. Ciągle zastanawiało mnie wtedy dlaczego bydło, które karmione jest wyłącznie naturalną paszą, dostaje dodatkowo witaminy i minerały, a ludzie nie. Kiedy zapytałem o to mojego ojca otrzymałem wielce naukową odpowiedź: - Nie gadaj tyle, tylko bierz się do roboty. Pytanie to jednak nie [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] 1 kubek to 1½ szklanki (300ml). Sos jogurtowy to majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 50/50. Pieczywo należy smarować cienko masłem ze względu na zawarte witaminy i skł. mineralne. 17. Raz w miesiącu w porze obiadu - 3/4 średniej (inaczej porcja wielkości talerza dużego obiadowego) pizzy na cienkim cieście z dowolnymi [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Wszystko sprowadza się do jednego : to właśnie w dużej mierze pokarm decyduje o naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] pobudzające procesy regeneracyjne chrząstki stawowej. Siarczan glukozaminy stanowi istotny składnik proteoglikanów, budujących macierz chrząstki stawowej. Wysoka zawartość witaminy C i E wspomaga działanie siarczanu glukozaminy. Ponadto witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, który jest niezwykle ważnym białkiem w prawidłowym [...]
[...] procesy technologiczne są prowadzone w niewłaściwych zakładach może być inaczej. Ma to znaczenie dla produktów takich, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmu witaminy, minerały itp. PONIŻEJ STRATY W WITAMINIE C NA PRZYKŁADZIE GROSZKU PODCZAS PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH I OBRÓBCE Na wartość odżywczą wpływają również procesy: [...]
[...] jako koenzymy, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Z chemicznego punktu widzenia witaminy nie stanowią jednorodnej grupy. Ich wspólną cechą jest niski ciężar cząsteczkowy. Organizm człowieka nie ma zdolności wytwarzania większości witamin ani dłuższego [...]
[...] się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić owoce, warzywa w postaci najmniej przetworzonej. Ważne jest przyjmowanie produktów zawierających witaminy m.in., C, która podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresach przeciążenia fizycznego, a także niweluje działanie wolnych rodników, jest przeciwutleniaczem. ( [...]
[...] w swoim składzie znaczne stężenie cukrów prostych, kofeinę, glukuronolakton (produkt utleniania glukozy), aminokwasy(karnityna, tauryna), niektóre składniki mineralne i witaminy. Z uwagi na obecność kofeiny, czy specyficznych aminokwasów, napoje te wpływają pobudzająco na centralny układ nerwowy i hamują odczuwanie zmęczenia. Wyroby tego [...]
[...] trucizn pochodzenia przemysłowego, aktywizuje i przedłuża życie komórek, jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych wpływających na wygląd skóry, prowitaminy D. Co ciekawe i ważne wzmacnia skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Dietetycy zalecają suplementy skwalenu w żywieniu rekonwalescentów (np. z [...]
[...] ilość znajduje się w wątrobie, nerkach, mózgu oraz innych narządach. L-karnityna jest wytwarzana w wątrobie. Do jej syntezy (oprócz metioniny i lizyny) potrzebne są także witaminy: Bą, C, PP, B6 oraz żelazo. L-karnitynę może też otrzymywać nasz organizm w diecie. Jest ona znaną od dawna naturalną substancją, której źródłem jest mięso. Nazwa [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]